08

03
2020
8M - DIA DE LA DONA
Posted By : Bye Bye Group / 48 0

Avui, dia 8 de març, volem reivindicar la figura d’algunes dones que van posicionar-se a favor de la igualtat de drets i deures en l’àmbit que ocupaven (ciència, educació, moda...). Sor Juana Inés de la Cruz, Virgina Woolf o Coco Chanel, van lluitar contra els cànons de la societat del moment que aïllaven a la dona de les primeres posicions, per reivindicar la seva veu.

Sor Juana Inés de la Cruz (1648 - 1695)

Aquesta religiosa mexicana va destacar per donar suport a l’ensenyament tant per homes com per dones, ja que considerava que si no s’estudiava ciència, tampoc es podia desenvolupar el costat més espiritual. L’escriptor Octavio Paz, entre d’altres, va considerar que la seva obra va influir de manera positiva en el canvi del paper de la dona a la societat.

Virginia Woolf (1882 - 1941)

Va exposar en el seu assaig ‘Una habitació pròpia’ (1923) les dificultats a les quals havia d’enfrontar-se una dona escriptora al segle XX; un àmbit protagonitzat en la gran majoria per homes. A partir d’aquí, va convertir-se en un referent del feminisme literari gràcies a les seves obres que centraven la posició de les dones en la societat del moment. En el seus escrits també reflexava l’ús de la violència dels homes sobre les dones i la repressió que patien tant políticament com socialment, per fer-ne una crítica.

Coco Chanel (1883 – 1971)

Va alliberar a la dona a través de la moda, combinant peces de roba considerades masculines fins al moment, amb abillament femení. Va popularitzar el tall ‘a lo garçón’ acabant amb l’estil de cabellera llarga, va normalitzar l’ús dels pantalons o el ‘suit’ per dones treballadores i independents. A més, al 1910 es va convertir en empresària  ja que va obrir el seu taller on creava la seva col·lecció de roba.

Clara Campoamor (1888 – 1972)

Clara Campoamor va ser una de les impulsores del sufragi femení a Espanya com a creadora de la Unió Republicana Femenina, i la segona dona espanyola que va formar part del Col·legi d’Advocats. Gràcies als càrrecs que va ocupar com a advocada i diputada, va poder defendre els drets de la dona, la igualtat de vot i la lluita per abolir la discriminació per sexes.

Simone de Beauvoir (1908 – 1986)

Els seus llibres tractaven la lluita contra el sistema patriarcal, la crítica  per part masculina de l’independència de la dona, i el paper de la dona com a mare oprimida i dependent de casa seva. Va simbolitzar el seu feminisme a partir de la publicació ‘El segon sexe’, a partir del qual va analitzar la condició femenina des de diferents àmbits; ciència, història, cultura i psicologia... investigant el perquè es patia aquesta situació.

Per totes elles i per les que seguim lluitant dia a dia per aconseguir la igualtat en la societat.

0 Comentaris
Deixa el teu comentari