El dia 2 de maig, és el dia internacional contra l’Assetjament Escolar. Segons estudis, més de la meitat de nens espanyols, han patit alguna classe de violència durant la seva estança a l’escola. L’organització Save the Children diu que un de cada tres nens, reconeix haver agredit físicament a un company alguna vegada. El bullyng segueix estant present a les aules i no sempre es fàcil detectar-ho i parlar-ne.

Buscar exemples en històries, animacions o testimonis ens pot ajudar a conscienciar i reflexionar a l’aula sobre aquesta problemàtica.

Us deixem 10 exemples i un breu resum de cada un d’ells perquè tingueu un recull d’eines visuals.

1-     Dos amigas. L’amistat pot ser un poderós antídot contra el bullyng, però a vegades reaccionem massa tard. El paper de l’entorn es un gran eximplificador en aquest curt.

2-     El sándwich de Mariana. Aquesta història mostra una visió molt diferent del bullyng. Mariana pateix assetjament d’una nena més gran, i decideix seguir-la. Descobrir la seva vida li fa entendre moltes coses i canviarà la historia per complet.

3-     Dias contados. El ser diferent acostuma a ser un dels motius pels quals els nens i adolescents pateixen assetjament. Tres alumnes de l’ institut Ramon Llull son les autores d’aquest curt que denuncia una realitat amb la qual monts joves s’identifiquen.

4-     El encargado. Un curt que denuncia la invisibilitat de l’assetjament escolar. Ens mostra escenes que passen al nostre voltant sense que ens adonem. Es un curt senzill, pro molt eximplificador.

5-     Wonder. Un film basat en la novel·la Wonder: la lección de August. En aquesta, recomanada per a majors de 10 anys, el protagonista, desprès de més de 10 anys plens d’operacions i hospitals, pot assistir per primera vegada a l’escola. Allà s’haurà d’enfrontar als companys que el jutjaran pel seu físic.

6-     Una chica como ella (A girl llike her). Un equip televisiu s’apropa al lloc don una jove de 16 anys va intentar suïcidar-se degut a l’assetjament escolar que patia.

Aquest film es centra en l’abús psicològic. Mostra la confessió de l’agressor i la responsabilitat d’un assetjador passiu contra la veritat.

7-     ¡Es un abusón, Carlitos! (He’s a bully, Charlie Brown). L’escola finalitza i Carlitos ha d’anar a un campament durant dos setmanes. Te por a estar lluny de casa i dels seus amics. Quan arriba al campament es troba una sorpresa bastant desagradable.

Una manera senzilla d’abordar el tema de l’assetjament per a nens d’entre 4 i 7 anys.

8-     Cyberbully. Una adolescent britànica de 17 anys, es veu envoltada en els xantatges d’un hacker que comença a publicar injuries i mentides sobre ella a la red.

La pel·lícula fa un treball reflexiu sobre l’anonimat de l’assetjament cibernètic, la pressió social en els adolescents per participar en les relacions online i com això pot afectar, no nomes a les víctimes, si no al seu entorn familiar.

9-     Per un missatge de text. L’escruixidor missatge d’una mare que explica la historia del seu fill que, per culpa d’un simple missatge de text, es va suïcidar.

10-  A moment too late. Un dur final per a demostrar que cada segon compta, i que quan ens volem donar ja és massa tard.

Esperem que el recull us sigui útil. Si coneixeu algun altre film que ens pugui a ajudar a lluitar contra l’assetjament, no dubtis en compartir-ho a comentaris amb nosaltres.