Ja que les restriccions s’estan relaxant, i molts de vosaltres ja esteu inmersos en l’organització del viatge de final de curs, i com sabem que un dels principals mal de caps, sobretot fruit del desconeixement, a l’hora de preparar el viatge és el tema que fa referència a la documentació necessària per fer la sortida, us deixem un breu resum, per ajudar-vos. 

Els estudiants hauran de portar una sèrie de documents que varien segons el destí i l’edat dels participants. Així doncs, quina documentació s’ha de portar? A continuació ho detallem:

Documentació imprescindible: Convé recordar que els viatgers són els responsables de tenir tota la documentació en regla, d’aquesta manera els menors de 18 anys tindran com a encarregats als seus pares- mares/tutors legals de responsabilitzar-se que portin la documentació adequada. Com comentat anteriorment, la documentació pot variar molt en funció del destí al que es viatja, és a dir, no portaríem la mateixa documentació a un viatge per Espanya que per Europa, i òbviament, els requisits encara són majors si es realitza el viatge a altres continents. 

El DNI: L’edat mínima per portar el DNI és de 14 anys, per això a l’hora d’agafar un avió o fer el check in a l’allotjament és un document exigible per tots aquells participants que tinguin o superin aquesta edat. En cas que l’alumn@ no tingui DNI comunitari, haurà de trucar a l’ambaixada per tramitar el seu passaport.

Viatges a l’estranger: El passaport és la documentació clau per viatjar fora d’Europa. És per això que s’ha de presentar amb una caducitat mínima de 6 mesos, i en cas de furt o sostracció a l’ambaixada te’l podran proporcionar.

Permís de menors de sortida a l’estranger: En cas de viatjar a l’estranger amb menors d’edat és necessari adjuntar una autorització que acrediti a la frontera que el menor surt del territori on pertanyi per la seva pròpia voluntat. En principi no és obligatori si el menor presenta el passaport i el DNI, però convé demanar-ho en tots els casos. Aquesta autorització es pot tramitar a la comissaria o l’ajuntament de la teva població.

Targeta sanitària europea: sempre que viatgem per Espanya, és necessari portar la nostra targeta sanitària, doncs quan ho fem a l’estranger també és necessari portar la targeta sanitària europea per rebre les prestacions mediques a països europeus. Pots demanar-la a qualsevol dels centres de la seguretat social autoritzats.

No tinc la documentació en regla, què faig?

En el cas del DNI hauràs de ser previsor, ja que s’ha de demanar cita prèvia i és força complicat trobar un forat en un període breu de temps. No obstant, tant el DNI com el passaport és poden demanar amb urgència passant per la oficina o al mateix aeroport, ja que hi ha comissaries habilitades per aquests tipus de gestions tot i que s’han d’abonar 25,50€ de despeses.

Si això et succeeix durant el teu viatge, recorre a l’oficina de policia més propera (en el cas que el viatge sigui per Espanya) o a l’ambaixada corresponent si és per Europa.